Januar je mesec postavljanja novih vizij in novih začetkov. Tudi Novičnik Okoljemetrija, ki vam ga pošiljamo danes in govori o meritvah v okolju, je naš nov začetek. Z njim želimo okrepiti izmenjavo izkušenj in informacij, okrepiti našo komunikacijo in vas podpreti pri vašem delu. Oglašali se vam bomo nekajkrat letno. Upam, da vam bo prebiranje prispevkov koristno in v veselje.

 

 

Alenka Šajn Slak
Prokuristka, vodja oddelka za okolje

Projekt posodobitve mreže meteoroloških opazovanj na ozemlju Republike Hrvaške - METMONIC

Na Hrvaškem je v teku implementacija velikega evropskega projekta, ki ga vodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Gre za vzpostavitev sodobnega in kakovostnega sistema samodejnih meteoroloških postaj, oceanografskih boj in sistemov za daljinsko merjenje atmosfere, pa tudi za meteorološke radarske sisteme. Z meteorološkimi meritvami na približno 400 postajah bo sistem 100-odstotno pokrival kopensko in morsko ozemlje Republike Hrvaške. V projektu sodeluje tudi naše podjetje CGS Labs. Dobavili bomo merilnike padavin OTT Pluvio2L, merilnike za višino snega Lufft SHM31, merilnike vrste padavin OTT Parsivel2, ceilometre – merilnike višine baze oblakov Lufft CHM 15k in različne instrumente za merjenje sončnega sevanja Kipp&Zonen.

Senzor stanja vremena, vidljivosti in vrste padavin VPF-750 Present Weather Sensor

V okviru projekta MetMonic smo na DHMZ že dobavili tudi 34 merilnikov VPF-750.

Merilnik vidljivosti in trenutnega vremena VPF-750 je najnaprednejši v Biralovi paleti izdelkov. Njegova izboljšana zmogljivost omogoča poročanje o padavinah poleg vremenskih kod, ki so običajno na voljo v optičnih merilnikih. Zasnovan je za uporabo v letalskih aplikacijah, kjer so za vključitev v poročila METAR potrebne razširjene vremenske informacije, vključno s preteklim vremenom. Merilnik je zelo primeren tudi za raziskovalne aplikacije in za uporabo v omrežjih za meteorološko opazovanje. Edinstven sprejemnik povratnega razprševanja v kombinaciji z natančnimi merilniki zunanje temperature, vlažnosti in padavin daje VPF-750 neprimerljive možnosti za razločevanje zamrznjenih od tekočih padavin, z dodatno prednostjo prepoznavanja zmrzovalnih padavin. Merilnik poroča po tabeli 4680 WMO in kodi METAR, da poenostavi integracijo v gostiteljske sisteme. Na voljo je veliko drugih podatkov, vključno z ekvivalentom transmisometra EXCO.

29. septembra izmerjene rekordne intenzitete padavin v Ljubljani

Leto 2021 si bomo zapomnili tudi po ekstremnih vremenskih pojavih, kot je bil naliv, ko je v Ljubljani za Bežigradom (postaja pred stavbo ARSO) v pol ure padlo 63 mm padavin in 94 mm v eni uri. To ni le rekord postaje, temveč je bila količina padavin med največjimi doslej izmerjenimi v Sloveniji. In česar ni poročal noben medij, padavine so bile izmerjene z ‘našim’ (OTT Hydromet) merilnikom Pluvio2.


Vir: ARSO


Vir: ARSO

Meritve kakovosti morja s Hydrolab sondo HL7 in projekt Seaviews

V ribogojnici Fonda smo v mesecu maju uspešno namestil večparametrsko sondo Hydrolab HL7 za merjenje temperature, pH, prevodnosti, slanosti, redoks potenciala, raztopljenega kisika in motnosti v morju. Sonda je bila dobavljena v okviru Interreg projekta SEAVIEWS, naročnik in partner v projektu pa je bil e-Zavod.

V projekt SEAVIEWS (SEctor Adaptivni virtualni sistem zgodnjega opozarjanja na onesnaževanje morja) so vključeni partnerji iz šestih držav: Grčije, Albanije, Hrvaške, Črne gore, Italije in Slovenije. Rezultat projekta bo skupna baza podatkov, ki bo iz mreže pametnih senzorjev, nameščenih na kritičnih točkah, sprejemala, shranjevala in analizirala podatke o kakovosti morske vode. Posamezniki bodo lahko tudi z aplikacijo objavljali zapažanja v zvezi z onesnaževanjem morja v realnem času. Vključena bodo orodja za analizo velikih podatkov. Gre za inovativen virtualen sistem zgodnjega opozarjanja za preprečevanje in upravljanje onesnaževanja morja iz različnih virov. V okviru te mreže bodo predlagana vozlišča za onesnaževanje morja. Ti digitalni laboratoriji bodo vzpostavljeni in se bodo uporabljali kot kanali, zato bodo informacije, analiza podatkov in rezultati raziskav na voljo širši družbi. Končni cilj teh rezultatov je (skozi mrežo) spodbujati razumevanje in občutljivost ljudi in jih tudi vključiti v preprečevanje onesnaževanja morja.

Mareografske postaje na Hrvaškem

EU okvir, ki povezuje Italijo in Hrvaško, je v projektih ECOSS, CHANGE WE CARE i RESPONSe omogočil dobavo petih mareografskih postaj. Te smo skupaj z našim hrvaškim partnerjem dobavili Inštitutu za oceanografijo in ribarstvo v Splitu.

Dobava je obsegala pet kompletov z naslednjo opremo:

  • radarski mareograf, merilnik višine morske gladine,
  • kompaktno meteorološko postajo,
  • CTD merilnik za temperaturo, globino in slanost,
  • merilno – komunikacijsko ter napajalno opremo,
  • drog in nosilce za vso opremo.

Veseli nas, da se je naročnik odločil za kakovosten merilnik slanosti proizvajalca SeaBird. Robustnost merilnika zagotavlja pravilne meritve z minimalnim vzdrževanjem.

Hidrološka postaja v Imotskem

Mesto Imotski na Hrvaškem posodablja čistilno napravo. Pri monitoringu sta pomembna tudi vodostaj in temperatura potoka, ki teče tik ob čistilni napravi. Skupaj s podjetjem Higra d.o.o. iz Splita smo uredili hidrološko postajo. Srce hidrološke postaje bo OTT-ov merilnik ecoLog1000.

Prenos podatkov bo potekal prek GPRS omrežja, predvidoma prek varovanega HTTPS protokola, in bo omogočal povezavo z nadgrajeno scado.

Potok, na katerem bomo spremljali vodostaj, občasno, predvsem poleti, presahne. Kakovostno keramično zaznalo merilnika ecoLog omogoča, da je zaznalo lahko tudi na suhem ali mehansko obremenjeno, pa vseeno ne pride do njegove poškodbe.