Udeležili smo se Dneva odprtih podatkov, ki sta ga 6.3.2020 organizirala SRIP IKT horizontalna mreža in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS. Namen dogodka je bil seznanjanje s pomenom odprtih podatkov, hkrati pa so organizatorji slovesno odprli t.i. “Stičišče odprtih podatkov Slovenije”. Za tiste, ki še morda ne veste: na spletu obstaja slovenski portal OPSI, kjer je zbranih veliko odprtih podatkov javnega značaja.

Dogodek je bil zanimiv tudi skozi BIM-ovsko perspektivo. Čeprav javnih BIM podatkov zaenkrat še ni na voljo, si prizadevamo za uveljavljanje odprtega BIM-a. To sicer v praksi pomeni uporabo nevtralnih, odprtokodnih formatov za izmenjavo BIM podatkov, kot so to npr. IFC ali BCF, vendar lahko pričakujemo, da bodo sčasoma tudi javni podatki o stavbah ali infrastrukturi nekoč javno na voljo v odprtih BIM podatkih.

V Sloveniji je v teku ustanavljanje Building Smart Chapterja Slovenija (deloval bo v okviru združenja siBIM, vodi ga direktor CGS Labs g. Matjaž Šajn), katerega glavno poslanstvo je ozaveščanje strokovne javnosti o pomenu odprtega BIM pristopa. Omenjeni dogodek smo izkoristili tudi za to, da smo udeležence seznanili z BIM problematiko.

 

[layerslider id=”4″]